Translate

mandag 23. februar 2015

Artichoke

Da er våren igang her. Iallefall i vinduskarmen. (Lokket er tatt av pga foto).

Garden Living var utrolig kjappe til å levere. Frøene kom bare få dager etter bestilling.
Artichoke ; "violet de provence". Frø til "green globe" hadde jeg fra tidligere.

Kjøpte også mange spennende urtefrø på Chelsea flower show i fjor. Litt tidlig for dem enda.

Nå er også de første vinduene til min lille glasskrok hentet. Måtte spa en del snø der "huset" skal stå, men det er jo fin trim. Alt må være klart til frøene må ut :-)Frø

Da gikk endelig frøbestillingen. Har lett etter en bestemt sort artisjokk lenge nå. Fikk dem til en gang for en stund siden, og drømmer om å få dem til å vokse både i staudebeddet og grønnsakshagen. OG aller helst komme igjen år etter år !

Og nå må de i jord hvis det skal være håp i år.
Måtte bare legger ved litt sommerbilder også.
Grønt på Hamar

Her er noen bilder av hagen jeg skrev om.

Den ble så ufattelig frodig. Planter som ble små og søte hos meg, ble enorme her.
Sådde trespinat (chenopodium giganteum) og ja, hos henne ble den til et ca 2 m høyt tre. Mine ble ikke sånn. Så i år skal jeg også sikre meg litt jord fra denne produsenten !
Og prøve igjen.
Trespinaten er den høye planten bakerst i kassen. Nydelige lilla bladspisser. Frø kjøpt i London, fra standen til "Jekkas herb farm"Hamar

For ca 1 år siden, begynte min søster og jeg å dudle den første hagen hennes.
  • Hun trengte et sted å sitte på varme dager. For varmt inne ved husveggen :-) 
  • Et sted å dyrke grønnsaker og urter
  • Bær og frukttrær både pga blomstring og frukt. 
  • Litt skjerming inne på verandaen
  • Port inn til hagen (pga min hund)
En dag i april dro jeg avgårde, med tegninger og kanskje liit mange ideer. Far kom også over fjellene for å hjelpe til.
Vi skulle egentlig være barnevakt mens Marit var ute på jobbreise! OG hagen skulle være klar 2 dager senere, som overaskelse til Marit kom hjem.
Men vi ble ferdig. Med snekker-arbeidet , og jordkjøringen.
Pergolaen/plantestøtten med benken ble helt perfekt til late deilige dager, koselige kvelder med litt sprudle i glasset, eller kompis picnic for Martin. Koselig med solcelle lamper hengende i "taket" ble det også..
Kassene inne ved huset, ble store og gode. Med grus i bunnen, og ny jord oppå. Jorden ble hentet fra gjennvinning, og var tillsatt kompost.....
Fint med en far som er snekker- og dyrkningskyndig. Og som har med seg div verktøy. Og i tillegg kjører henger, spar og spar og spar jord, og lemper stein og plank der jeg vil ha det :-).
Plantingen, og valg av planter skulle hun få kose seg med selv :-)

 Høstkos på Høvik

En fin høstdag i oktober, koste jeg meg i hagen til en venninde. Hun og familien hadde kjøpt seg nytt hus, og hagen var litt igjenngrodd, lite inspirerende og tom. Men hadde og har mange muligheter.

Jeg var så heldig å bli spurt om å hjelpe henne. Så vi "kartla" hva hun ønsket seg, og hva hun liker. Hun hadde også laget et mood-board tidligere, så jeg hadde et bide og en følelse av hva hun likte, og hvilken sti ønsket. Huset er gult nå. Det skal etterhvert males grått. Langs den ene kortveggen er det plantet mange roser, både klatre- og buskroser. Men det er også mange døde roser her. I tillegg er det en nydelig mørkeblå storhjelm.

Detter er kortveggen før vi gikk løs på den.
Her er resultatet.
Riddersporen ble flyttet til et annet område. De døde rosene ble fjernet. Og de som da stod igjen langt ut i beddet, ble flyttet  inntil veggen. Langs dette beddet var det lagt en kant av skiferstrimler. Denne steinen la jeg på høykant , og lagde en liten "plass".
Det er nydelig sol her midt på dagen, samtidig som naboens trær lager fin skygge. Så her plasserte jeg en deilig romslig kosestol. Tenk å sitte er en fin sommerdag og kjenne roseduftene..

Plattinger er stor, men har ingen "le" områder. Her grilles det, og er luftig og fint på sommeren. Det er ingen nære naboer i denne retningen, men plattingen er bygd ut i en bratt skråning, så det er luftig utenfor rekverket.Vi fant en romantisk paviljong, og satte opp denne helt ytters på plattingen. Da fikk i følelsen av en lun og koselig hagestue. Her blir det også fint å sitte på regntunge dager, hvis de kommer ! Også her satte vi krukker med planter for å myke opp. Stylingen skal hun få kose seg med til våren, noe jeg tror hun gleder seg til.Dette var det mest spennede prosjektet. Hun ønsker å ha noe som klatrer og etterhvert dekker dukkehuset. Og det er også hit man ser fra plattingen, i tillegg til at dette er godt synlig fra inngang og port.Først markerte vi omrædet vi skulle lage bed av. Torva ble brukt til å dekke hull husets to hunder hadde jobbet hardt med å lage. Hundene er veldig hjelpsom i gravesammenheng, så dette området skal gjerdes inn, eller ut :-) så de får et annet område å arbeide opp i fred.
Ny jord og gjødsel ble tillført, og så plantet vi.Hun ønsket seg et lite fat med vannspeil,  En stor krukke med plante. Og klatreplanter.

Vi plantet klematis i bakkant. Forann muren til høyre, satte vi ned alle storhjelm-røttene. Så ble det satt ned noe vintergrønt, noe stauder, deriblandt lavendel, hosta i flere farger, Og det ble også satt vårløk.
Stein-hellene ble lagt for å beskytte mot graving, og blir flyttet til våren. Disse skal brukes som tråkkheller i plenen.  Gleder oss til å se hvordan dette blir til våren, og også hvordan det utvikler seg utover sommeren. Det må muligens fylles på med planter
Hemmeligehagen

Koser meg en rusket vinterdag i februar, med en god kopp kaffe og tegninger av den nye grønnsakshagen min.

Den ble som den er nå våren 2008. Da hadde jeg allerede endret den flere ganger.
Det er viktig å få den til å fungere. Jer er tross alt der bare 4 - 8 uker i året.
Vårtur for å så og klargjøre, sommer med høsting og sommer kos. Høst betyr årsavslutning, med høsting, rydding, og planlegging av neste års prosjekt.

Nå har jeg tegnet og tenkt i hele vinter. Men har heldigvis enda litt tid.

Artisjokken er sådd, og delvis spirt. Resten må jeg vente litt med å så.