Translate

tirsdag 11. august 2015

Baksterovn på en dag, diy

I mer enn 10 år har jeg ønsket meg baksterovn på hytta.

Vi har snakket om det med jevne og ujevne mellomrom. Men ikke helt vist hvordan...

Så plutselig, hadde mange nok brikker falt på plass hos min kjære Thomas. Han er en kreativ sjel, og tar gjerne en utfordring. Tror jeg !

Fra at vi en ettermiddag satt og spiste softis hos Alti Ane på Lensmannsgården", til vi var på middag hos Herbjørn og Ingveig, hvor de hadde det ønskede oljefatet, som ble med hjem samme kveld,
og spørsmålet kom om hvor ovnen skulle stå, til ovnen var tatt i bruk, gikk det ca 24 timer...



Du trenger;

1 stk oljefat
3 stk pallekarmer
rør til pipe
et lass belegningsstein
sand
stein

vinkelsliper
drill
skruer

Sånn gjør du;

Få med deg fatet hjem


Bruk vinkelsliper for å lage en åpning i bakkant til piperør, og en halvsirkel foran


Brenn ut rester av olje og annen dritt i fatet, liggende opp ned. 
Da får du brent ut bunnen der det etterpå skal dekke med sand og stein, og som ikke blir brent ut ved bruk. 




 Legg pallekarm der du vil ha ovnen. Greit å være sikker, da det ikke er bare bare å flytte den etterpå !  Den skal nå ligge med den lukkede delen av fatet ned. Fyll sand opp inne i fatet til det er 1 steintykkelse igjen opp til kanten.
Fyll også opp med sand på utsiden , så den ligger stødig, og for at det skal isolere/holde på varmen.


Legg belegningsstein inne i fatet. Halt kant i kant. Lurt å starte ytterst, da det er der du vil ha en fin overgang i skille mellom inne i og utenfor ovnen.
Det var litt trangt da "hele" mannen måtte inn, desverre ikke bilde !


Legg også stein utenfor åpningen, og over fremre del av fatet.
Sett i ovnsrør. Vi har også lagt noen belegningssteiner bak fatet/rundt rørutgang.


Da er det klart for å test-fyre, og samtidig få brent av resten av restene...


Vi trenger å kunne lukke ovnen når den skal varmes opp. Og det gjorde vi sånn;
Biten som var skjært ut til åpningen, fikk en trebit som "fot", skrudd på 



Nå var det på tide å få lagt isolasjon over ovnen også. Først et lag sand, så et lag med stein


Og så må man ikke glemme å nyte litt også.


Det ble veldig fort varmt. Synd steketermometeret bare gikk til 250 C, forøvrig det eneste vi kjøpe!

 





Vi trenger noen hjelpemidler for å få lagt inn og tatt ut baksten også.

Stekespade:
1 gammelt stekebrett
1 kosteskaft
2 skruer
vinkelsliper 





Så skulle ovnen testes på pizza









Vi fikk også smake, og det er den beste pizzaen jeg har spist.









2 kommentarer:

  1. Så utrolig fin baksterovn! Imponerende hva man kan klare med litt fantasi og enkle midler.

    SvarSlett
  2. Spennende bilder.
    Men litt vanskelig å lese skrifttypen for meg.

    SvarSlett