Translate

tirsdag 23. august 2022

Høsting

Det ble en fin høst , med mye godt fra Hagen . Spenningen blir hvordan å ta vare på dette over vinteren 


Sommer
     
Å


 

Ny start og debriefing

 Ja, da var det veldig lenge siden forrige innlegg.  Det ble en totalt krasj for min del, dette byggeprosjektet. Sprang rett og slett på veggen. Ble veldig dårlig både hode og kropp. Var redusert etter kreftbehandlingen, og dette stresset praktisk og økonomisk ble for tøft. Jeg er enda ikke i nærheten av oppe igjen, så det er ikke så mye som skjer. 

Var så sliten, frustrert, lei, desillusjonert og forbanna på Useriøse snekkere som kosta en formue, og ødela mer enn de bygde. Vi måtte til slutt sette inn kodelås på døra for å bli kvitt dem. Hjalp ikke med avtale både på hva som skulle gjøres,  og til hvilken tid og pris. Og så var ikke den ansvarlige på plassen engang snekkerutdannet. Så alt innvendig arbeid endte vi opp med selv. Også ferdigstilling av tak , noe vi allerede hadde betalt for ! Vi fant også fort ut at i utvendig overgang vegg til tak måtte det være gjort noe feil. Kan stå øverst i trappa og føne håret når det blåser ute. Det blåser faktisk rett inn på loftet!!! Dette har Thomas nå fått litt veiledning på og prøvd å rette opp. Han har gjort utrolig mye på huset. Det har vært en bratt læringskurve for oss begge, men han har virkelig tatt de tyngste løftene. Og det blir så bra. Når vi viser bilder av hva «våre» snekkere har gjort til andre byggefirma for å få hjelp,  så rister de bare på hodet. 

Som for eksempel , for 12 av 22 vinduer var det umulig å få vinduene inn i ramma. Selve vinduene måtte vi sette inn selv for å få huset tett. Ble bare utsatt. Det var enten for trangt hull, skrått/ikke i vinkel, vater eller lodd, på feil sted, og det var på det verste 11 cm i høydeforskjell i forhold til de andre vinduene på samme vegg. Roar mente det var en fix ide jeg hadde,  helt til jeg la vater fra ett vindu til det neste . Da ble det stille,  men det ble jo ekstra timer forsinkelse på oss. Og timer de fakturerte ! Det ble også fakturert for folk som ikke jobbet her. Utbygget måtte gjøres om 3! ganger før det ble rett byggteknisk i forhold til å tåle tyngden av taket. Igjen skrev de timer. Huset er bare isolert ut med 5cm , og det kjennes på temperatur og lommebok. Det er ikke vindsperrer mot tømmervegg, spent på følgene av det. Og så er det alt vi ikke vet da. Blir veldig usikker på hvordan det egentlig ser ut inne i veggene. 

Jeg spurte rundt før vi avtalte med dette firmaet, og ingen sa noe. Men i ettertid kommer det fram. Dessverre for seint for vår økonomi, familie og min helse. 

Ingenting er i vater eller vinkel av hjørner, ikke engang på den nye delen. Tømmervegger er sagd feil da det skulle lages døråpninger til ny del, og så bare skrudd fast igjen. For så å lage nytt hull. Målefeil var det visst, ikke stablet tømmeret opp i rett rekkefølge en gang. På kjøkkenet har vi veldig dype vindusforinger. Fordi de ikke klarte å sette opp murene heller. De veltet innover. Fordi snekkerne dro på jakt den perioden dette skulle vært gjort, og så ble det hastverk da vi skulle komme opp. Gulvet i ny-delen skulle senkes 1 trinn, men neida. Vi kom opp og hadde fått 2 trinn ned. Gjorde jo alt annet vanskeligere, og ga en rar kjellerfølelse. Vanskelig å få ned rullestol også. Gangen var for høyt støpt og fikk vi problem med ytterdøra som var spesial lagd. 

Vindusomrammingen ute er ikke i nærheten av det som var avtalt . Hentet nydelige og dyre lister fra fabrikk sør for Kongsberg . Tegninger ble overlevert og diskutert. Jeg gråt da jeg kom og så hva de hadde gjort med dem. Dette ser ikke ut som det huset jeg har drømt om . og tegnet på i 20 år. Kan ingenting gjøre heller .

Dette er bare litt av det vi har strevd med. Jeg trenger nok å debriefe meg selv  en stund. Ja, Til og med den spesiallagde nøkkelen til den minst 116 år gamle utterdøren rotet de bort . Og i etterkant har vi blitt fortalt at Roar slenger drit om oss i bygda. Takk skal du ha. Trodde nok at vi var stinne siden vi har hjemmeadresse sørpå. At de kunne bruke vinteren hos oss ! melke oss. 

Så hage ble det ikke så mye av i en periode. Men nå skal jeg prøve å få oppdatert det som har skjedd.  Nå må jeg se framover og finne igjen roen og gleden jeg hadde før med å være her. Grunnen til at vi satset.