Translate

mandag 23. februar 2015

Høstkos på Høvik

En fin høstdag i oktober, koste jeg meg i hagen til en venninde. Hun og familien hadde kjøpt seg nytt hus, og hagen var litt igjenngrodd, lite inspirerende og tom. Men hadde og har mange muligheter.

Jeg var så heldig å bli spurt om å hjelpe henne. Så vi "kartla" hva hun ønsket seg, og hva hun liker. Hun hadde også laget et mood-board tidligere, så jeg hadde et bide og en følelse av hva hun likte, og hvilken sti ønsket. Huset er gult nå. Det skal etterhvert males grått. Langs den ene kortveggen er det plantet mange roser, både klatre- og buskroser. Men det er også mange døde roser her. I tillegg er det en nydelig mørkeblå storhjelm.

Detter er kortveggen før vi gikk løs på den.




Her er resultatet.
Riddersporen ble flyttet til et annet område. De døde rosene ble fjernet. Og de som da stod igjen langt ut i beddet, ble flyttet  inntil veggen. Langs dette beddet var det lagt en kant av skiferstrimler. Denne steinen la jeg på høykant , og lagde en liten "plass".
Det er nydelig sol her midt på dagen, samtidig som naboens trær lager fin skygge. Så her plasserte jeg en deilig romslig kosestol. Tenk å sitte er en fin sommerdag og kjenne roseduftene..





Plattinger er stor, men har ingen "le" områder. Her grilles det, og er luftig og fint på sommeren. Det er ingen nære naboer i denne retningen, men plattingen er bygd ut i en bratt skråning, så det er luftig utenfor rekverket.



Vi fant en romantisk paviljong, og satte opp denne helt ytters på plattingen. Da fikk i følelsen av en lun og koselig hagestue. Her blir det også fint å sitte på regntunge dager, hvis de kommer ! Også her satte vi krukker med planter for å myke opp. Stylingen skal hun få kose seg med til våren, noe jeg tror hun gleder seg til.



Dette var det mest spennede prosjektet. Hun ønsker å ha noe som klatrer og etterhvert dekker dukkehuset. Og det er også hit man ser fra plattingen, i tillegg til at dette er godt synlig fra inngang og port.



Først markerte vi omrædet vi skulle lage bed av. Torva ble brukt til å dekke hull husets to hunder hadde jobbet hardt med å lage. Hundene er veldig hjelpsom i gravesammenheng, så dette området skal gjerdes inn, eller ut :-) så de får et annet område å arbeide opp i fred.
Ny jord og gjødsel ble tillført, og så plantet vi.



Hun ønsket seg et lite fat med vannspeil,  En stor krukke med plante. Og klatreplanter.

Vi plantet klematis i bakkant. Forann muren til høyre, satte vi ned alle storhjelm-røttene. Så ble det satt ned noe vintergrønt, noe stauder, deriblandt lavendel, hosta i flere farger, Og det ble også satt vårløk.
Stein-hellene ble lagt for å beskytte mot graving, og blir flyttet til våren. Disse skal brukes som tråkkheller i plenen.  Gleder oss til å se hvordan dette blir til våren, og også hvordan det utvikler seg utover sommeren. Det må muligens fylles på med planter