Translate

onsdag 20. januar 2016

Bordet er dekket

Ja nå er bordet dekket med hvit duk.

Lysestaken er pyntet, og jeg sier ;"Velkommen til bords og værsågod å sitt ned".

Nyt den friske klare luften,
se krystallene på den nydelige, gnistrende og myke duken
Men sitt stille, så de ikke blåser videre, de skjøre stjernene

Ta inn stillheten, og roen
og vær til stede akkurat her og

akkurat nå









søndag 27. desember 2015

Prosjekt juletre

Hvorfor ikke være litt miljøvennlig i julestria !!
Det er så fælt med alle de fantastiske juletrærne som blir kastet fordi det er hogd for mange i forhold til salget.

Det er et litt usikkert prosjekt men. Jeg har kjøpt edelgran i potte. Den har stått ute fram til lille julaften. Da ble den tatt inn og pyntet.
Planen er å sette den ut igjen etter jul, og så ha den som ute-tre fram til neste jul. For så å ta den inn igjen da.
Hvis den overlever overgangen inn, og så ut igjen ! Det har vært en mild desember, og det er meldt mildt framover, og det hjelper jo.








onsdag 16. desember 2015

Frost

Nå handler det mest om å dekorere ute. Gjøre førjulstiden koselig i hagen også.

Vi har fortsatt små solgløtt, noe jeg er veldig glad for. Etter 15 år i Nord-Norge, så er dette eksotisk og deilig.
Men jeg ser med lengsel på værmeldingen når de melder storm i nord.









mandag 30. november 2015

Ja, fuglene kom

Har fulgt med ut vinduet hver dag , for å se om jeg får besøk.

Det er noen skjærer som styrer i området, og disse holder de små vekk.
Men det ser ut til at de store heller spiser talglysene mine, og rydder bort te-lys formene. Lurer litt på hvor de blir av !

Og endelig så har de små funnet maten min.





fredag 20. november 2015

Fuglejulegodt

Når vi lager godies til oss, er det naturlig å la de små fuglene får noe å kose seg med også.




Jeg lager hvert år en del kranser. Både fordi jeg synes det er så hyggelig arbeid, og fordi jeg liker å pynte med dem.

Her fant jeg en fra i fjor, med lys og mose på.

Ellers har jeg brukt;
  • Delfiafett 1 pk
  • Havregryn ca 6 dl
  • Solsikkefrø ca 3 dl
  • pepperkakeformer
Fettet er smeltet og avkjølt til romtemperatur. Frø og havregryn er så blandet godt inn. 
Denne blandingen har fått kjøle seg ned til fettet begynner å bli hvitt. Da har jeg fylt formene med blandingen. Trykk godt nedi så det henger sammen. Det ble mer masse igjen, og det har jeg rullet i matpapir til pølser.

Avkjøl til stivt.

Dagen etter hengte jeg figurene på kransen, og serverte den ute. 










torsdag 19. november 2015

Smak på Vinterlager



 


Nå er det høst i hagen. Sola er så lav at den blir som en glødelampe inn i lysthuset.
Men før frosten kom så fikk jeg høstet det jeg ønsket å ta med meg inn i vinteren. Både til pynt og til nytte. Mange gode smaker.

Svartkål og purre-blomster. Svartkål er godt i stuinger, i salater og risotto. Purre-blomster blir plassert sammen med avklipp fra tuja-hekken , til dekorasjon på trappa.
Salvie legges i pose i fryseren. Nydelig i kalkun og purrepai, med butterdeigs-lokk. 

Peppermynte for å ha i Mohito eller eplekake. Den fryses også.

Persille klippes opp og fryses. Rosmarin tørkes sammen med dill og bronse fenikkel.

Nyper skal bli marmelade og te. 

Stjerneløk/luftløken skal delvis bli sylta, og resten oppbevart i kjøleskapet i luftig pose. For så å brukes i salater og til ovnsbaking med andre rot-grønnsaker.
Romersk camille blir tørket til te

Agurkurt blir også tørket til te

Og det gjør bringebær-blader også. Fin te-blanding som barsel gave dette.



onsdag 28. oktober 2015

HOT lemon chili jelly

I dag var det på tide å høste mer lemon chilli. Den lille busken produserer utrolig mye. Enda er den full av grønne frukter. Jeg tok alle som var gule, og dem som hadde begynt å bli gule.

Nå har jeg laget "Hot lemon chili jelly"

ca 6 dl chili
1 sitron , skall og saft
2 mangoer
1 kg sukker
1 pk certo fruktpektin
1 ss smør

Denne ble til 3 nydelige glass med gele. Sterk gele. Jeg har faktisk turt å prøve. Er nok ikke egnet til å ha på toasten, men håper den blir bra til Curry.

Skal teste den på familien når de kommer hjem.
Nå vet de iallefall at det er en hot chili jeg har brukt !






Bruk hansker når du lager denne. Vet av erfaring at den virkelig svir i øynene !

Bruk en stor kjele, dette bobler

Del opp chili og skrap ut frø og hinne. Den blir sterk likevel!
Kutt den så i smale strimler.

Kutt mango i små terninger.

Rasp skallet og klem saften ut av en sitron.

Bland dette raskt og godt sammen, så mangoen ikke blir brun/oksidert


Ha 1 kg sukker i blandingen, og kok opp.

Ha i 1 ss smør, dette for å hindre at det blir så mye skum.

Kok 15 - 18 min, til chilien ser blank ut. Hvis du ikke synes det er viktig, så ta den av tidliger. Da blir den gulere.

Bland i 1 pk certo fruktpektin, og rør ut.
Fosskok videre i 1 min



Hell på varme, rene glass. 
Jeg varmer mine glass i stekeovnen på 100 grader C i ca 10 min
Lokk og strikker legger jeg i en kjele med oppkokt vann


Det ble en del frø. 
Så nå skal disse tørkes og lagres til "våren". Kanskje noen vil prøve å dyrke dem ?