Translate

lørdag 30. april 2016

Kreta


Utrolig godt å komme seg til sol og varme, ja det høres ut som en klisje !

Men godt var det.
Jeg syntes også det var fin temperatur i havet, men det ble vi ikke enig om. Kanskje det er en faktor at jeg prøver å få badet i sjøvann hele året ! og det var jo deilig iforhold til det.
Grønt og frodig var det iallefall rundt oss. Tenk deg å stryke hendene gjennom rosmarin eller mynte på vei ut av døren, roser i full flor. Og mye annet i full flor. Må nok lese meg opp på hva det var.
Sitron, appelsin, rett ved siden av bordet i spiseområdet. 35 millioner oliven-trær, fiken,druer, urter, grønnsaker og ja, sommerblomster som jeg knapt har sådd enda.

Og så var det så godt å komme hjem. Se hvordan det vokser i drivhuset, og å glede seg til det skal plantes ut.
Når snøen har smelta!


Måtte bare ha med vannslangen også. 


Lite folk i Chania enda, så her er kun pus ute i de smale gatene på shopping sammen med oss. Mellom duftende pelargoniaer, som små hager utenfor dørene til de som bor her.


Langs murene vokser camille og valmuer 



Denne hagen gikk vi forbi nesten hver dag. Her er all plass utnyttet. Tenk for en jobb det er å vanne alle krukkene! Men sannelig er det verdt det. Rart å se mengder av amaryllis, det som for meg er juleblomsten, i krukker ute.


Her er det palmer i 3 størrelser. Palmene fungerte som "hekk" rundt om i byen. Og her er det flere nye på gang.







fredag 29. april 2016

Høst ? eller ER det vår !

Etter en uke på Kreta så kom jeg hjem til dette !




Vet jo at man ikke kan regne med sommer på en stund enda, men håpet er like sterkt hver eneste vår. Hadde tenkt å gjøre det, men det jo veldig bra at jeg ikke sådde i dyrkings-kassen min før jeg dro.



Denne stramme stål-karen holder ut med enda en runde med snø

,

Stakkars rutelilje. Men den har iallefall lys og varme fra hagebelysningen. Tror knapt det blir frost rundt lampene, så disse plantene blir nok litt lurt

torsdag 14. april 2016

Pilhøsting


Da er det tiden for å høste pilen.  Før elgen gjør det...



Men tar ikke mer enn jeg trenger til noen modeller først. Mulig det blir kurs i månedsskiftet april-mai, så da lar jeg det vi trenger der få stå så lenge.
Siden vi skal flette levende trær, så vil jeg ha den så fersk som mulig. Håper bare ikke elgen tar den nå.

Feltet er frodigere i år, etter å ha fått større doser med hønse-gjødsel sist sesong.
Satte to nye sorter i fjor, viminalis og gullpil, og de ser stort sett ut til å ha overlevd vinteren. Lagde også en ny rad med kaspisk duggpil, den som har så store fine gåsunger.
Den pinnen jeg satte ned ved pergolaen for noen år siden, er nå et stort tre. Og er helt fantastisk på våren, overstrødd med lyse grå gåsunger mot den røde barken.






Nederst på hver rad har jeg latt vere å klippe pilen. Ville se hvordan sorten er og oppfører seg som tre. Og ev hva slags gåsunger den har. Feltet mitt er plantet i 2006. Og jeg har sortene; 

  • Kaspisk duggpil
  • rød belgier
  • rød amerikaner
  • bleu
  • long bud
  • kanelpil
  • laurbærpil
  • gullpil
  • viminalis






fredag 11. mars 2016

Det gror i vinduskarmen

Jeg har hatt en lang periode med lengsel etter våren. Den har jeg taklet med å reise til Nordnorge ! For så å komme hjem, og se at det virkelig er litt tidligere her på Østlandet.

Frøene i vinduskarmen har spirt, og nye er sådd.
Gleder meg til å få brukt mitt lille drivhus utover nå. Skal bare få installert strøm til frostvakt og ekstra lys, og malt, og ryddet litt !

Det første jeg sådde var primula. Den skulle jo så varmt en stund, og så kaldt enda lenger. Men. Den spirte i den varme perioden.  Og det ser ut som det skal. Kunne jo vært noen andre frø. Så nå er det mange bittesmå frø-planter. Måtte bruke pinnsett og forstørrelsesglass( lesebriller) for å få plantet om.

Chillien har også kommet opp. Sådde hot lemon frø fra planten jeg hadde i fjor. Og så ble det noen frø fra en fersk rød chilli jeg brukte i middagen samme dag.


Nå har jeg sådd svartkål, lilla grønnkål, to typer tomat, agurk (ja den var kanskje litt tidlig ), to typer artichoke .
Og over dem henger det proft plantelys.

Jeg glemmer at jeg reiser en del bort på hundetrening, og er prisgitt at familien vanner. Men det går stort sett fint !


Med rene potter, og ønske om å søle minst mulig inne, ble dette løsningen for å fylt pottene med jord. Løk setteren. Hvis den kan brukes til å løfte jord ute før man setter løk, kan den jo brukes sånn også !





Det spirer også i kassene i drivhuset. 


Drivhus inne på benken med div



Ja, de er små. Spennede å se om de vokser seg til.


Dette er steiner fra en blodappelsin. Har sådd frø fra sitron før, og fått til et stort tre. Det er nå 12 år, men venter fortsatt på blomster.


I vinduskarmen min nå


Chilli 

tirsdag 16. februar 2016

Yves saint Laurent garden i Marrakech

Rett etter jul ble det svipptur til Marrakech. 4 dager med kultur, hage, shopping og litt varme.

De første bildene er fra et hagebesøk. Fint tidspunkt av året å være der, da det ikke var for varmt eller for mye folk. Vi koste oss.



Dette er bilder fra den berømte hagen som Yves saint Laurent og Pierre Berge`restaurerte etter at den franske orientalist maler Jacques Majorelle (1886 - 1962), sønn av art nouvau møbeldesigner Lois Majorelle,

Maleren valgte å bosette seg her i Marrakech, og kjøpte denne forlatte palmelunden. Dette ble starten på en fantastisk hage. Levende kunst komponert av og med eksotiske og sjeldne planter. Arkitekt Paul Sinoir tegnet og bygde et artist studio for Jacques. det ble malt i det vi nå kaller majorelle blå.

Yves saint Laurent og Pierre Berge tok over eiendommen i 1980. Reddet den fra eiendomsutviklere. Og de satte den i stand igjen. Etter Yves sin død i 2008 har hagen blitt omgjort til "Fondation Jardin Majorelle" av Pierre Berge.
Det er også bygd et minnesmerke over Yves saint Laurent i hagen.Det er en butikk med designvarer og bilder, samt en bokhandel og kafe.



Kartlesing før vi starter






Karpedam 

Inne i en paviljong. Krukkene i hjørnene er lykter

Gangveier med gule og blå krukker 

Time for tea, mynte te og småkaker

Liten bekk i hagen



Nydelig detaljer fra vandringen i indre by. Døråpning til gammel presteskole
 


Oversikt fra en takterasse mot teppe souken

Utskjæringer i stein på den samme presteskolen






mandag 25. januar 2016

Løk purre salvie timian tyttebær valnøtter og kalkun

Ja hva blir det.

Og den forsvant før fotografen fikk dokumentert !

I dag lager jeg restepai av kalkun. For da får jeg brukt så mye av det gode som er lagret i fryseren. Faktisk lagret for å kunne lage akkurat denne paien. Sjekk Jamie Oliver ; "Leek and turky pai"



Sett igang;

Vi tar en pakke bacon, en løk og to tre purre. Putter oppi en klatt smør og lar det hele surre. (ca 15 min)
Så en dose reste kalkun og  to spiseskjeer mel. Så blander vi det godt.
Og heller i en boks  med rømme og en dose kraft mp skjønne ( 1/2 liter).
Koker opp igjen og krydrer med litt salt, pepper og timian.
Lar det hele trekke i sånn omtrent kvartert, og så siler vi det hele mens vi lager pastryen.





Hot crust Pastry; til bunn og sider
Kok opp 1,3 dl vann
Ha i 60 g smult

Smuldre 50 g smør i 240 g hvetemel
Ha i 1 ts salt

Bland alt til en deig.

Kjevle denne på papir, og løft det hele opp ned over en form. Ta bort papiret, og klem deigen godt ned i og opp langs kantene av formen. La deig henge over kanten så du kan lage mønster senere. Avkjøl.



Butterdeig; til lokk
Lag egen eller kjøp ferdig
Tin på benken, og legg på salvie, valnøtter og tyttebær. Stable alle oppå hvarandre, og kjevle stort nok til å dekke formen + litt. Renskjær kantene og bruk avskjæret til å lage pynt på toppen av paien.





Montering;
Legg avsilt kjøtt/løk stuing i formen.
Dryss over tyttebær. Har du lite stuing, er det godt med potetmos eller rødkål i bunnen.
Legg på butterdeiglokk, og klem sammen kanten av butterdeigen med pastryen.
Rut opp butterdeigen, og lag et hull så dampen kommer ut. Pynt.





Ikke pensel med egg før den er halvstekt, ellers blir den svart oppå.

Stek ca 1 time på over/under varme ca 180 - 200 C

Kok opp den silte sausen,


og server til. Jeg er også glad i bønner og rosenkål til.

Vel bekomme.