Translate

onsdag 25. mars 2015

Mose-graffiti

Dette skal jeg prøve på kassene mine

http://www.instructables.com/id/How-to-Make-Moss-Graffiti-1/

Moss graffiti, also called eco-graffiti or green graffiti, replaces spray paint, paint-markers or other such toxic chemicals and paints with a paintbrush and a moss "paint" that can grow on its own. As people become more eco-friendly and environmentally aware, the idea of making living, breathing graffiti has become a more green and creative outlet for graffiti artists. It can also be considered another form of guerrilla gardening.


Ingredients

One or two clumps (about a small handful) of moss
2 cups of buttermilk
You can also substitute with yogurt (vegan yogurt can be used)
2 cups of water
1/2 tsp. sugar
Corn syrup (optional)

 


Break the moss apart into manageable pieces and place in blender.



Add the buttermilk/yogurt, water/beer and sugar.
Add the buttermilk/yogurt, water/beer and sugar.
Blend the mixture until completely smooth. You'll want it to have a paint-like texture.

If the mixture is at a consistency where you feel it will drip, add corn syrup until the consistency you desire is reached.

Use a paintbrush to apply the moss-paint to the surface on which you wish your design to grow.

tirsdag 24. mars 2015

Snekrer videre

Det går så ufattelig seint med snekringen min. Listarbeid og noe taktetting, er det som gjennstår. Er litt lei av alle sagflisen som blir med inn overalt, så nå må jeg bli ferdig.Veldig fin måte å få tankene bort fra hverdagen, når man pusler med sånt.
Men drivhuset er likevell tatt i bruk.Plantene inne kunne ikke vente lenger nå. Artichocene er lubne og fine. Ellers spirer både svartkål, salat, og sikorisalat Det er ikke stort med sine 120 x 120 i flatemål.
Fant praktiske lager-hyller på Ikea. 60 x 30 x 140 cm. Og så skal jeg ha en benk inne i huset. Eller glasskroken som jeg kaller den.
Klipte ned lavendelen idag, og har satt stiklingene i jord. Spent på om det gåt.
Alle krukkkene og bøttene med løker skjer det også noe i. Men en del av krokus løkene som lå øverst har dersverre frosset. De krukkene som stod i boden, og dermed ikke ble våte i vinter, har klart seg best. Så da blir det løk i bøtter, og "tørr" jord som blir planen til høsten.


Og sånn ble en kjedelig Tuja etter en runde med saksa. Jeg ble veldig fornøyd. Satser på at den blir mere lubben etter hvert.

tirsdag 17. mars 2015

Hjemmesnekra drivhus




Nå går det endelig framover med snekringa mi. Fikk revet og satt opp nytt gulv der jeg ønsker at det skal stå.

Min kjære hjalp meg å løfte de tunge vinduene på plass, og vi fikk opp takvinduene. Nå har jeg begynt på listing og tetting.

Det tar litt tid, for jeg må fundere litt på hvordan det skal gjøres underveis. Jeg har ikke bygd på denne måten før, men en gang må jo være den første.


Fryktelig rot mens jeg holder på. Her er den gamle plattingen borte.

I kvadratet i midten er det satt løker. Prøver å unngå å tråkke på dem mens vi jobber.













 Her er det nye gulvet klart. Og vi skal  løfte "huset" oppå.

Det er tre lags vinduer ! så de veier litt, men er heldigvis lette å ta ut av karmene.




fredag 6. mars 2015

Tegninger Eldsvebakken

Her ryddes det i papirer, og tegninger systematiseres. Dette er tegningene av hvordan det er nå. Men denne sommeren skal grønnsakshagen få ny utforming. Kassene skal bli mindre. Jeg skal lukke flere av "inngangene". Håper jeg klarer å få delt opp de enorme Humle-plantene. Vil gjerne ha dem flere steder. De kommer fra hagen til Bente TE i Beisfjord/Nordland, og er av ukjent sort. Men har en ufattelig vekstkraft, og nydelige "blomster"

Pilen på bildet Kaspisk duggpil. Denne spiser heldigvis ikke elgen så mye av. Bare litt "topping" her og der.

Potetene skal ut av kassehagen, og få eget land bortenfor pilåkeren. Jeg driver økoliogisk og vekselbruk. Så det er greit å føre loggbok for å ha oversikt over hva som er hvor, år for år.
Alt på denne siden av huset, skal enten være spiselig, eller type gamle urter.

På teningen er 2 ruter = 1m
Sånn jobber jeg. Koser meg med skriblerier på vinteren, så er jeg klar til å starte når jeg kommer meg dit.


Nydlig rabarbra på gang




Luftløk



Våren i 2014


onsdag 4. mars 2015

Pelargonia og skjærer


Endelig sol på favorittplassen ute. Min første kosestund der i år, om enn på skinnfellen.

Har irritert meg lenge på skjærene i nabolaget, for de hakker istykker lysene mine. Lei av å ta med meg lysene hver gang jeg går inn. Så nå har jeg plassert et lys i et fuglebur, siden jeg garantert ikke får putta skjærene inn der.

Det går også fremover med issmeltingen. Lite tilbakesteg inatt, da det plutselig var flere kuldegrader. Solskinnet idag hjalp. Kanskje det også snart skjer noe i alle bøttene mine med løker. Veldig spent. Ser litt tørt ut men



Hadde besøk av Anne Marte på lørdag, og fikk tips om hvordan få fine røtter på pelargonia-stiklingene mine. Så nå står stiklingene i fuktig perlite, i en tett pose. Og denne henger så i vinduet. Spennende.
Det jeg har gjor til nå er jo å prøve å lære dem å svømme! (ved å sette dem i vann). Utrolig at det faktisk har fungert noen ganger da ;-)

tirsdag 3. mars 2015

Stormen Hilde

Fant et bilde fra forrige vinter, i hagen på Jamtsve, Nord Trøndelag. .

Skal komme tilbake til den, men dette er hva som møtte eierne dagen etter stormen Hilde. Heldigvis var ingenting skadet

Synes selv at hagen er nydelig også på vinteren Da kommer staur og geometri  bedre fram


mandag 2. mars 2015

Mandagsmorgen blues

Koser meg med en kopp tea og sol som nå kommer inn kjøkkenvinduet.
Det nyter også spirenene av artichoke, ikke 100% spiring, men det er tidlig enda.

Så nå haster det med å få ferdig glasskroken. Det er desverre ikke snøfritt der det skal stå, så jeg sliter litt. Så nå har jeg startet proslekt fjerne is med varmekabel. Smelter omtrent 1 m2 i døgnet. Går ikke fort, men deilig for hver m2.

Kan jo bruke tiden til å fortsette planleggingen av grønsakshagen på hytta. 110 m med 2"x6" tømmer skal bestilles. Flere plantestøtter skal snekres. Gjør det før jeg drar, for det pleier å bli travelt nok når jeg er der. Alt tar som regel litt lenger tid enn jeg tror, og så er det også viktig å nyte dagene, og å være litt sosial. Veldig glad for at slektninger stikker innom og forstyrrer, for da husker jeg å spise og å ta pauser.
Bringebærsort skal også velges, og jordbærstiklinger skaffes.
Jeg plantet for ca 6 år siden et prøvefelt med pil. Skulle se hvordan de trives i Trøndelag.
Satte disse sortene;
  • Rød Belgier, fungerer fint
  • Rød Amerikaner. fungerer fint
  • Bleu, fungerer fint
  • Long Bud, fungerer fint
  • Cuiton, usikker
  • Kanelpil,  når den først har etablert seg , bra. Fin som tre.
  • Laurbærpil, Fin som tre
  • Trollpil , trivdes ikke 
  • Kaspisk duggpil, fungerer fint, ellevilt som tre, favoritt til levende flett

Og det går forbausnde bra. Ser at det må gjødsles mer. Disse skal også klippes ned neste gang jeg er der. Skal sprette nedenifra hvert år. Spent på om elgen har hjulpet til med klippingen allerede. Den  pleier å rydde så fint i jordbæråkeren min. Dvs det er knapt planter igjen der nå! Sånn er det å ha hjelp av naturen :-)
I år skal jeg holde introkurs i pilfletting for det lokale hagelaget, så da må jeg kanskje starte på fletting av modellene vi skal bruke. Fokuset blir nok på levende pil. Spent, men gleder meg. Det blir noe annet enn alle kursene jeg har hatt innenfor quilting. Støvfritt, og frisk luft.





Fantastisk mesterverk funnet på nettet :-) Gleder meg til sommeren